PHP

PHP $_SESSION

Merhaba arkadaşlar. Ben Uygar. Bu yazımda sizlere oturum depolama gibi işlemlerin nasıl yapılacağını anlatacağım.

[sam id=”1″ codes=”true”]

[sam id=”1″ codes=”true”]

$_SESSION Nedir

Oturumlar, (session), sayfalar arasında kullanmak üzere bilgileri değişkenler üzerinde saklayabilmemizi sağlar. Bu bilgiler kullanıcının bilgisayarında değil sunucuda saklanır. Fakat çerezler (cookie) kullanıcının bilgisayarı üzerinde saklanır. Oturum değerleri, genellikle kullanıcı tarayıcısını kapattığında kaybolur.

PHP’de Bir Oturum Başlatalım

Oturumları başlatmak için session_start() fonksiyonunu kullanırız. Oturum değişkeni tanımlamak için PHP’nin küresel değişkeni olan $_SESSION kullanılır. Önemli NOT: session_start() fonksiyonu, belgenizde her şeyin başında gelmelidir. (HTML tagları vb. dahil)

<?php
//Bir oturum başlatalım
session_start();

$_SESSION['ad'] = "Uygar Koç";
$_SESSION['site'] = "www.TurkiyeElektronik.com";
?>

Yukarıda gördüğümüz iki değişken, artık tüm sunucu üzerinden erişilebilir! Yani bu dosyayı index.php olarak kayıt edersek, a.php dosyasından veya site/b.php dosyasından da bu değerleri okuyabiliriz.

Oturum Değerlerini Okumak

Üstteki kodumuzu index.php olarak kayıt edelim. Şimdi yeni bir PHP dosyası oluşturalım. (Bu dosyaların adlarının ne olduğu önemli değil) Ben dosyama a.php adını vereyim. Şimdi a.php dosyamıza aşağıdaki kodları yazalım:

<?php
//Sayfanın en başına oturumları aktif eden fonksiyonu koyuyoruz.
session_start();
?>
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
<?php
echo "Adınız: ".$_SESSION['ad']."<br>";
echo "Siteniz: ".$_SESSION['site'];
?>
</body>
</html>

Önce index.php dosyamızı sonra da a.php dosyamızı çalıştıralım. index.php’nin çıktısının boş olması gerekir. a.php’de ise aşağıdaki çıktıyı almalıyız:

Adınız: Uygar Koç
Siteniz: www.TurkiyeElektronik.com

Gördüğümüz gibi oturumları kullanmak normal değişkenleri kullanmak gibi 🙂 Oturumlar, genellikle bir siteye giriş yapıldıktan sonra kullanıcı bilgilerini depolamada kullanılırlar. Bu yazım da buraya kadar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

[sam id=”1″ codes=”true”]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: