PHP

PHP Echo Komutu

Merhaba. Bu yazıda ilk PHP dersimize geçiyoruz. Şimdi ekrana yazılar yazdırmayı göreceğiz.

[sam id=”1″ codes=”true”]

PHP Nedir?

PHP (açılımı PHP: Hypertext Preprocessor) geniş bir kitle tarafından kullanılan, özellikle sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir betik dilidir.

[kaynak: http://php.net/]

PHP Nerelerde Kullanılır?

Facebook, WordPress (bu site), e-ticaret siteleri gibi çoğu site PHP’den yararlanır.

PHP’ye Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler:

  1. Temel HTML bilginiz olmalı. Ben bunun için sizlere bir yazı oluşturmuştum. https://turkiyeelektronik.com/blog/2016/07/04/temel-html-bilgileri/ yazıma buradan erişebilirsiniz.
  2. NotePad++ (https://notepad-plus-plus.org/) ve XAMPP (https://www.apachefriends.org/tr/index.html) yazılımlarını bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Öncelikle yapmamız gerekenler bu kadar.

İlk PHP Uygulamamız

Bundan önce HTML dersimizi okumuş olmanız gerekir. Orada ilk_sitemiz adında bir klasör oluşturmuştuk. O klasörün içindeki index.html dosyasının adını index.php olarak işimize başlıyoruz.  Şimdi index.php dosyamızı NotePad++ ile birlikte açalım ve içindeki kodları şu şekilde düzenleyelim:

<html>
<head>
<title>İlk Sitem!</title>
</head>
<body>
<p>
<?php
echo "Hello, World!";
?>
</p>
</body>
</html>

Şimdi oluşturduğumuz klasörü XAMPP kurduğumuz konumu açıp içindeki htdocs klasörüne kopyalayacağız. Eğer XAMPP yazılımını kurarken ayarlarıyla oynamadıysanız klasörünüzü yapıştırmanız gereken konum:

C:\xampp\htdocs

Olacaktır.  Şimdi XAMPP programınızı çalıştırın ve “Apache” servisini başlatın. Şimdi internet tarayıcınızı (Google Chrome vs.) açın.

http://localhost/ilk_sitem

Tarayıcınızdan bu adrese gidin. Süpriiiz 🙂

Şimdi kodlarımızı

C:\xampp\htdocs\ilk_sitem\index.php

üzerinden değiştireceğiz. Şimdi sizlere farklı şekillerde ekrana print etmeyi göstereceğim:

<html>
<head>
<title>İlk Sitem!</title>
</head>
<body>
<p>
<?php
echo "Hello, World!";
?>
<br>
<?php
echo 'Hello, World!';
?>
<br>
<?php
echo 1+4; //İki slash dan sonrasını php yorumlayıcısı okumaz.
?>
</p>
</body>
</html>

Bu kodları index.php dosyamızınkilerle değiştirirsek çıtımız şu şeklide olmalıdır:

Hello, World!
Hello, World!
5

Görüldüğü gibi echo komutunu kullanırken ” ile ‘ arasında bir fark yok. Aslında var da ben bunu değişkenler konusunu anlattığımda yazacağım. Yine örnekten anlayacağımız gibi sayılarla işlemler yaparken ” veya ‘ kullanmamıza gerek yok. Fakat bu tırnak işaretleri olmadan metin yazamayız.

PHP’de Yorumlar

Yorum yapmak, her programlama dilinde olduğu gibi PHP’de de oldukça önemlidir. Çünkü yaptığımız işlemleri unutabiliriz. Anlayabileceğimiz dilden yazılar yazarak bu sorunu çözebiliriz.

Yukarıdaki örnekte // ile yapılan yorum türünü gördük. Bunun  dışında

/*
yorum
yoruum
bir yorum daha
*/

şeklinde yorumlar da yapabiliriz. PHP yorumlayıcımız bunları okumaz. Ayrıcıa tüm PHP komutlarının sonuna noktalı virgül (;) koyulmalıdır.

Neyi Okur Bu PHP? 

PHP yorumlayıcımız, “<?php” ve “?>” arasındaki kodları okur.  Bunların dışındaki kodlar HTML olarak çıkışa verilir. Fakat ne olursa olsun yorumlar okunmaz. Yorumlar biz insanların okuması için varlardır. Şimdilik benden bu kadar. Bir sonraki konu anlatımımızda değişkenler ile yeniden görüşmek dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: